De Afrikaanse psylla is een insect dat deze ziekte verspreidt die een vegetale degeneratie van citrusbomen veroorzaakt en die, als zij niet tijdig wordt opgespoord, de dood van dit soort fruitbomen veroorzaakt.

Deze nieuwe plaag dook in 2004 op op de Canarische Eilanden, bereikte in 2014 via Galicië het Iberisch schiereiland en verspreidt zich nu over de hele Cantabrische kust en vormt een bedreiging voor alle soorten citrusbomen. De Afrikaanse psylla is een insect dat een van de meest verwoestende ziekten voor citrusbomen verspreidt. Deze wesp voedt zich met de bladeren van citrusbomen en brengt de candidatus liberibacter-bacterie over die de fruitboom binnendringt en de huanglongbing-ziekte (HLB) veroorzaakt, een van de meest destructieve en verwoestende ziekten die citrusbomen doodt.
In ons land zijn citroen- en sinaasappelbomen decoratieve bomen of voor consumptie thuis en onze landbouwtechnicus, Eli Bilbao, geeft ons de richtlijnen om deze plaag op te sporen en adequaat te handelen, zodat we deze citrusvruchten niet verliezen uit onze boomgaarden, tuinen of terrassen in de gebieden dicht bij de kust, waar ze in optimale omstandigheden groeien.

https://www.eitb.eus/es/radio/radio-vitoria/programas/lur-bizia/detalle/8661515/hlb-plaga-que-amenaza-limoneros-y-naranjos-de-cornisa-cantabrica/

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)