We zien hoe het project voor de bouw van deze hydroponische macrokas voor de tomatenproductie vordert. High-tech kassen, die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn. Van Naroa Balsategi vernemen wij hoe de werkzaamheden vorderen en wat de gevoelens van de omwonenden zijn.

AUDIO (1)

We bezoeken de hydroponische tomatenfabriek in Tuesta.

De afmetingen zijn indrukwekkend. 5 hectare, 10 voetbalvelden. Voorlopig is slechts een derde gebouwd. Het project omvat 15 hectare kassen. Hier, in Araba.

We gingen naar dit industrieterrein op een dag dat de civiele werken worden uitgevoerd. Er is niemand op de bouwplaats van de kas. De aluminiumconstructie is bijna klaar, het dak ontbreekt nog op de meeste hutten: de vorm van deze kas. En nee, het zal niet van plastic zijn. Het zal bedekt worden met glas. De werkzaamheden aan de toekomstige tomatenkwekerij in Tuesta zijn vertraagd. Er is een gebrek aan voorraden en de arbeiders komen uit Holland. Het ziet er in ieder geval naar uit dat de termijnen om in juni te beginnen met zaaien en eind september te oogsten, zullen worden gehaald. Ze gaan in Eroski op de markt gebracht worden.

Vanwege de geavanceerde technologie en de teelt op hydrocultuur vereist het bedrijf CULTIVOS ARABA dat toekomstige werknemers op dit gebied worden opgeleid. De eerste cursus heeft reeds plaatsgevonden. De tweede zal eind deze maand van start gaan en een derde is gepland. Verwacht wordt dat de eerste 60 werknemers uit deze cursussen zullen komen. 9 van de 10 studenten komen uit Valdegovía. Ze komen allemaal uit Alava: er zijn er ook uit Kuartango, Lantarón, Salinas de Añana?

Er hangt echter een controverse rond deze hoogtechnologische macrokas. De Beweging voor Duurzaam Voedsel ziet geen heil in dit project.

 

https://www.eitb.eus/es/radio/radio-vitoria/programas/dejate-llevar/detalle/8647914/visitamos-macroplanta-de-produccion-de-tomates-hidroponicos-en-tuesta/